Τι να περιμένουμε το 2024 για τον κυπριακό κτηματομεσιτικό τομέα

Table of Contents

Read Time:5 Minute, 6 Second

Χωρίς αμφιβολία, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο είναι μια από τις πιο εμπνευσμένες και ελκυστικές επιλογές για επενδύσεις για διάφορους σκοπούς. Το νησί έχει ανακάμψει με επιτυχία από τις οικονομικές κρίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει πολλές προσοδοφόρες ευκαιρίες για τους ξένους να αγοράσουν οικιστικά ακίνητα στη χώρα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, η αγορά αυτή είναι επιρρεπής στην επιτυχία – το σημερινό μέγεθος της αγοράς της που υπερβαίνει τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια θα επιταχύνει την ανάπτυξή της με CAGR 4,05%. Με τη σειρά της, η κυπριακή αγορά ακινήτων 2024 θα ξεπεράσει το επίπεδο των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028. Αν επιλέγετε ένα σταθερό περιβάλλον ακινήτων με φορολογικά προνόμια και άλλες προσοδοφόρες προσφορές για τους επενδυτές, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Ας εντρυφήσουμε στις ιδιαιτερότητες της αγοράς. Προσέξτε το κενό!

Cyrpus Ανάλυση τομέα ακινήτων: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Είτε ενδιαφέρεστε για ενοικίαση ακινήτων στην Κύπρο είτε για περαιτέρω μεταπώληση, τώρα είναι η ώρα να ελέγξετε τα κίνητρα της προσφοράς. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους η πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας θα είναι πιο συμφέρουσα από το να εξετάζετε σχέδια που σχετίζονται με ακίνητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

  • Δεν θα αντιμετωπίζετε γλωσσικά εμπόδια και θα μπορείτε να διεκπεραιώνετε όλα τα έγγραφα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες στα αγγλικά.
  • Η Κύπρος είναι ευρέως γνωστή για την άριστη υγειονομική περίθαλψη και τη σταθερή οικονομία της.
  • Ως επενδυτής και δυνητικός κάτοικος της χώρας, θα είστε σίγουρα προστατευμένοι από το ισχυρό νομικό θεμέλιο της Κύπρου.
  • Φυσικά, οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής είναι εκπληκτικές τόσο για τους λάτρεις της χαλάρωσης στο βουνό όσο και για τους λάτρεις της παραλίας. Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί τεράστιο μέρος της οικονομίας της χώρας, γεγονός που αυξάνει μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των τοπικών ακινήτων.
  • Θα είστε επιλέξιμο μέλος του προγράμματος για την απόκτηση ιθαγένειας και διαβατηρίου της ΕΕ.
  • Ένα άλλο κίνητρο είναι ότι η χώρα διαθέτει ένα θαυμάσιο οδικό δίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποδομές της είναι επίσης υψηλού επιπέδου.
  • Ξεχωρίζει με την εύκολη πρόσβαση σε θαλάσσιες και αεροπορικές διαδρομές που συνδέουν τις χώρες της Αραβίας και της Άπω Ανατολής με την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη κατανόησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η αγορά ακινήτων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες από την πλευρά σας:

  • Δεν ελέγχετε αν όλα τα σχετικά κόστη αποτελούν μέρος της επενδυτικής σας στρατηγικής. Δεν πρόκειται μόνο για την τιμή του ακινήτου-στόχου – πρόκειται επίσης για τα νομικά έξοδα που σχετίζονται με το έργο, τα τέλη χαρτοσήμου και πολλά άλλα.
  • Ο κυπριακός νόμος προβλέπει πρόβλεψη για υποχρεωτική κληρονομιά, αν και συγκεκριμένοι τύποι αλλοδαπών αγοραστών κατοικιών επιτρέπεται να παρακάμπτουν τους νόμους αυτούς και να συντάσσουν διαθήκη για να διανέμουν τα περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοί επιλέγουν. Είναι κρίσιμο να μελετήσετε τη διαθήκη σας αμέσως μετά την αγορά ενός ακινήτου στην Κύπρο.
  • Παραβλέπετε τις απαιτήσεις της σύμβασης πώλησης. Είτε καθυστερείτε την υπογραφή του είτε την υποχρεωτική κατάθεση για την ικανοποίηση των όρων του, θα είστε επιρρεπείς στην καταβολή ποινών και στην απώλεια κρίσιμων νομικών κινήτρων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο

Ξεκινήστε συγκρίνοντας τις αγγελίες ακινήτων στις μεγαλύτερες και πιο γνωστές αγορές της χώρας. Έτσι θα δείτε τις μέσες τιμές για ένα συγκεκριμένο είδος ακινήτου που αναζητάτε. Υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία – από διαμερίσματα και ρετιρέ μέχρι βίλες. Η τιμή-στόχος είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων:

  • την τοποθεσία του ακινήτου,
  • τον αριθμό των δωματίων,
  • πόσο καινοτόμα είναι τα εσωτερικά και εξωτερικά του σχέδια,
  • την εγγύτητα σε κοντινές υποδομές κ.λπ.

Ανάλογα με τους επενδυτικούς σας στόχους, εξετάστε περισσότερα μη κοινά ακίνητα για αγορά ή ενοικίαση:

  • ξενοδοχεία,
  • χώρους στάθμευσης,
  • γραφεία και κέντρα λιανικής πώλησης,
  • βιομηχανική ιδιοκτησία,
  • γη.

Με ΦΠΑ, οι τιμές μπορούν να ξεκινούν από περίπου 450 χιλιάδες ευρώ και να φτάνουν μέχρι και εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, μικρότερα διαμερίσματα με παλαιότερα κατασκευαστικά σχέδια μπορεί να κοστίζουν 150 χιλιάδες ευρώ.

Πού να αγοράσετε κυπριακά ακίνητα το 2024

Φυσικά, ο προϋπολογισμός και οι στόχοι αγοράς σας θα καθορίσουν ποιες περιοχές προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την επένδυση σε ακίνητα στην Κύπρο. Ακολουθούν μερικές από τις πιο συμφέρουσες περιοχές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για τους νεοεισερχόμενους στον τομέα:

  • Λάρνακα – ιδανική για τις λύσεις ψυχαγωγίας και αναψυχής της.
  • Λευκωσία – ένα εκπληκτικό επιχειρηματικό κέντρο με σταθερή ζήτηση για εμπορικά ακίνητα και επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της χώρας.
  • Πάφος – ταχεία βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη.
  • Λεμεσός – εκτιμάται για τις τουριστικές της ευκαιρίες.

Συμβουλές και υποδείξεις για μια επιτυχημένη επένδυση σε ακίνητα στην Κύπρο

Όταν πρόκειται για την αγορά κυπριακού ακινήτου, δεν θα είναι επιπλέον να έχετε κατά νου τα ακόλουθα:

  • Μην ξεχνάτε τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης – το έγγραφο αυτό αντιπροσωπεύει τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης του ακινήτου και παρέχει τη βαθμολογία του με βάση την παραγωγικότητα του φωτισμού, της ψύξης, της θέρμανσης και άλλων συστημάτων. Το κόστος του κυμαίνεται από 200 έως 450 ευρώ. Έλεγχος αυτής της παραμέτρου εκ των προτέρων 
  • Μη βιαστείτε να ολοκληρώσετε τη συμφωνία – η σύγκριση των τιμών από διάφορους πωλητές είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της έρευνας αγοράς σας. Ακόμη και αν εξετάσετε δύο παρόμοιες επιλογές με ίδιες προδιαγραφές, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν δραστικά. Οι μεγάλοι κατασκευαστές στην Κύπρο τείνουν να πωλούν τα ακίνητά τους σε υψηλότερες τιμές.
  • Συμβουλευτείτε ανεξάρτητους δικηγόρους – ένα άλλο κρίσιμο μέρος της στρατηγικής σας θα πρέπει να είναι η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο και έμπειρο τρίτο εμπειρογνώμονα της τοπικής αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων της.
  • Μην θεωρείτε δεδομένες τις προ-συμβατικές εγγυήσεις σχετικά με τις αποδόσεις – όσοι αγοράζουν το περιουσιακό στοιχείο-στόχο για επενδυτικούς σκοπούς πρέπει να ρωτούν για τη διασφάλιση των υποσχόμενων αποδόσεων. Μπορείτε να ρωτήσετε αν τα στοιχεία αυτά μπορούν να παρασχεθούν σε γραπτή μορφή για να εγγυηθούν τη μακροπρόθεσμη αξία της αγοράς. Είναι καλύτερο όταν οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται σε επαγγελματικές μελέτες.

Ανακεφαλαιώνοντας

Είναι τα ακίνητα στην Κύπρο μια καλή επενδυτική επιλογή; Η απάντηση είναι απλή – προσφέρει πολλά κίνητρα για όσους γνωρίζουν τι να περιμένουν και να αναζητήσουν.

Στο τέλος της ημέρας, η επιτυχία του έργου σας εξαρτάται από το πόσο εμπεριστατωμένες είναι οι αρχικές σας προετοιμασίες. Αν δεν θέλετε να χάσετε αυτή την ακριβή μάχη, εξετάστε λεπτομερέστερα το νομικό και οικονομικό υπόβαθρο της συμφωνίας. Δεν είναι μόνο απαραίτητο να προετοιμάσετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, αλλά θα πρέπει να έχετε μια βαθύτερη εικόνα των διατιθέμενων δαπανών για την αγορά.

About Post Author

Andrew Leroy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

How useful is the publication?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Number of ratings: 0

There are no ratings yet. Be the first to rate.