Будівництво з Нуля: Крок за Кроком до Вашого Ідеального Будинку 

Table of Contents

Read Time:4 Minute, 6 Second

Комфортабельний будинок із терасою та галявиною, барбекю та дитячим майданчиком, можливість проводити більше часу на свіжому повітрі, а не в задушливій квартирі з надокучливими сусідами – ось лише деякі переваги життя в приватному будинку. Саме тому сьогодні все більше людей вважають за краще будувати власні будинки.

Хочете побудувати свій власний будинок, але не знаєте, з чого почати? Ми розповімо вам про основні етапи будівництва будинку.

Джерело: Freepik

Як Побудувати Приватний Будинок

Будівництво будинку – один із найважливіших і найплідніших проєктів у житті людини. Однак важливо розуміти, що процес будівництва будинку доволі складний і потребує значної кількості часу, спеціальних знань та ретельного планування бюджету. Ми розповімо вам про основні етапи будівництва приватного будинку.

Вибір Ділянки

Під час пошуку ділянки для будівництва житлового будинку важливо враховувати кілька факторів:

  • Дорожня інфраструктура: Перевірте наявність і близькість зупинок громадського транспорту. Також важлива наявність під’їзних шляхів і якість дорожнього покриття.
  • Розмір: Ділянка має відповідати площі та дизайну майбутнього житлового проєкту.
  • Рельєф: Якщо ділянка має ухил, підготовка до будівництва потребуватиме додаткових витрат на земляні роботи, планування і дренаж.
  • Соціальна інфраструктура: Варто дізнатися, наскільки близько до вашого майбутнього будинку будуть розташовані дитячий садок, школа, магазин, поліклініка.
  • Наявність інженерних комунікацій: Необхідно з’ясувати, наскільки близько до ділянки розташовані інженерні мережі. Це безпосередньо вплине на вартість і терміни підключення.

Підготовка Проєкту

Ви можете створити проєкт самостійно або замовити його в архітектурній компанії. В останньому випадку вам буде надано докладний ескіз, що відображає планування будівлі та всю інформацію про об’єкт (розміри деталей, кількість матеріалів, розміри прорізів і ширини стін між ними, план розміщення інженерних мереж).

Джерело: Freepik

Визначте важливі параметри при виборі проєкту:

  • Планування
  • Площа і кількість кімнат
  • Кількість санвузлів
  • Конфігурація додаткових приміщень (гардеробна, котельня, комора)
  • Форма даху
  • Форма вікон

На цьому етапі готується ділянка для будівництва будинку. Для цього вам буде потрібно:

  • Забезпечити доступ до ділянки.
  • Спланувати розташування будинку, допоміжних будівель, саду та інших територій, а також вибрати місце для прокладання інженерних комунікацій.
  • Позбутися зайвої рослинності на ділянці.
  • Проведіть земляні та планувальні роботи для вирівнювання ділянки.
  • Проведіть інженерно-геологічні вишукування – це дасть змогу визначити склад ґрунту, його щільність і глибину залягання ґрунтових вод.
  • Прокладіть комунікації.

Вибір Технології Будівництва

З чого будувати свій будинок – це особистий вибір. Існує безліч варіантів будівництва, кожен з яких має свої переваги та недоліки. Під час вибору матеріалів важливо враховувати одночасно кілька чинників – рельєф ділянки, склад ґрунту, бюджет і бажані терміни будівництва.

Існує дві основні технології:

  • Будинки з цегли, каменю, ніздрюватого бетону або блоків. Порівняно з іншими матеріалами, цей варіант посідає перше місце за довговічністю і надійністю. Кам’яні будинки міцні та стійкі до будь-яких погодних умов. До мінусів можна віднести високу вартість, довгий термін будівництва і заселення (від 1 до 2 років), а також високі витрати на опалення.
  • Каркасні будинки. Більш сучасна технологія (її ще називають фінською або канадською) передбачає використання SIP-панелей. Це готові блоки, в яких облицювання скріплене з утеплювачем. Переваги цієї технології – швидке зведення (1 місяць), низька вартість, відсутність опадів і хороша теплоізоляція. Головний недолік – необхідність у дорогих системах вентиляції.

Джерело: Freepik

Вибір Підрядника

Ви можете вибрати одну будівельну компанію, яка побудує весь будинок, або скористатися послугами різних фірм для кожного виду робіт. Оскільки у кожного підрядника своє бачення і свої стандарти роботи, краще вибрати перший варіант; “чужі” бригади можуть не погодитися з іншими рішеннями.

Обираючи будівельну компанію, перевірте її кваліфікацію, подивіться портфоліо з уже зведеними будинками, а ще краще – приїжджайте і подивіться на власні очі на об’єкт, який зараз будує ваш підрядник.

Складіть договір з організацією, чітко вказавши обсяг робіт і строки їх виконання. Встановіть графік платежів – оплата проводиться поетапно після приймання кожного окремого виду робіт. Разом із договором складіть детальний будівельний кошторис із зазначенням вартості кожного етапу. Визначте порядок дій у разі невиконання однією зі сторін своїх зобов’язань.

У договорі вказується, хто відповідає за закупівлю будівельних матеріалів. Це може бути як підрядник, так і сам замовник. Однак доцільніше довірити закупівлю матеріалів підряднику, оскільки будівельні компанії можуть купувати будматеріали з великою знижкою. Якщо ви сумніваєтеся, ви можете самі перевірити ціну і порівняти її з ціною, запропонованою будівельною компанією.

Джерело: Freepik

Будівництво Будинку

Етапи будівництва:

  • Заливка фундаменту.
  • Зведення стін.
  • Встановлення даху.
  • Встановлення вікон і зовнішніх дверей.
  • Оздоблення фасаду.

Тривалість кожного етапу залежить від обраної технології будівництва. Потім можна приступати до внутрішніх робіт – прокладання труб, проводки і внутрішнього оздоблення.

Етапи та Порядок Проведення Оздоблювальних Робіт

  1. Огорожа периметра. Включає в себе встановлення всіх дверних блоків і віконних конструкцій відповідно до проєктної документації.
  2. Монтаж електропроводки.
  3. Штукатурні роботи.
  4. Підключення системи опалення.
  5. Фінальна стяжка для вирівнювання.
  6. Укладання підлогових покриттів.
  7. Оздоблення стін (обклеювання шпалерами, фарбування), укладання декоративної плитки.

Після виконання умов договору власник і підрядник підписують акт приймання.

Реєстрація Прав Власності на Будинок

Після завершення будівництва необхідно звернутися до кадастрового інженера, який зробить виміри і підготує технічний план будинку. Готовий план разом з документами на ділянку і повідомленням про дотримання параметрів будівництва необхідно надати в місцеву адміністрацію.

Побудувати будинок своєї мрії – прекрасна ідея. Однак перш ніж приступити до будівництва, важливо тверезо оцінити свої сили і можливості, як фізичні, так і фінансові. Ретельне планування кожного етапу будівництва – запорука майбутнього успіху.

Источник: Freepik

About Post Author

Andrew Leroy

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

How useful is the publication?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Number of ratings: 0

There are no ratings yet. Be the first to rate.