Переваги та Недоліки Купівлі Будинку

Table of Contents

Read Time:3 Minute, 45 Second

Оренда чи купівля: що вигідніше? Це питання спадало на думку багатьом із нас. На перший погляд, усе просто – власний будинок краще, ніж усе життя поневірятися по орендованих квартирах. Однак на шляху до придбання нерухомості часто виникають перешкоди, наприклад, брак коштів. Проте існує безліч різних варіантів фінансування, які дають змогу оплатити бажане житло протягом 10-20 років.

Ви вже прийняли рішення про купівлю власного будинку? Давайте обговоримо всі аспекти купівлі: як позитивні, так і негативні.

Джерело: Freepik

Плюси і Мінуси Купівлі Будинку

Купівля будинку, безсумнівно, є плюсом, але це видно тільки на перший погляд.

Плюси купівлі власного будинку:

  • Куплений будинок стане вашою власністю. Вам більше не потрібно буде витрачати гроші на оренду. Вас ніхто не виселить.
  • Ви можете робити ремонт на свій смак і без чийогось дозволу.
  • Більше не потрібно переїжджати і перевозити речі з місця на місце. Купуйте громіздкі меблі, вбудовану техніку і предмети інтер’єру на свій смак, не боячись пошкодити їх під час переїзду.
  • Ви можете заводити домашніх тварин у власному будинку і запрошувати численних гостей у будь-який час. Для цього вам не знадобиться дозвіл третіх осіб.
  • Ви можете здавати свою особисту квартиру в оренду, перетворивши нерухомість на постійне джерело доходу. За даними RICS за другий квартал 2023 року, прибутковість від оренди квартир на Кіпрі склала 10,1 %.
  • Ви можете залишити свою нерухомість у спадок дітям або іншим родичам.
  • Власний будинок спростить ваше життя після виходу на пенсію. У цей період доходи можуть зменшитися, і відсутність необхідності платити за оренду буде великим плюсом.

Перш ніж завершити розгляд питання про оренду та купівлю житла, давайте обговоримо мінуси купівлі.

Джерело: Freepik

Мінуси Купівлі Будинку:

  • Сучасні будинки досить дорогі. Навіть вартість новобудови економ-класу значно перевищуватиме вартість вторинного житла, особливо у великих мегаполісах.
  • Потенційні борги, які доведеться виплачувати. Щоб придбати житло в кредит або іпотеку, вам знадобиться початковий капітал не менше 30 %, а переплата за період закриття боргу може досягати 300 % від суми кредиту.
  • Оформлення кредиту пов’язане з певними документальними та процедурними клопотами. Вам потрібно буде підтвердити свою платоспроможність, надати дані про раніше взяті кредити, копії архітектурних планів об’єкта, рекомендацію з місця роботи та багато іншого. Крім того, існує ризик відмови.
  • Існує ризик помилитися з покупкою. Купівля новобудови може виявитися не по кишені, а придбання нерухомості на вторинному ринку пов’язане з певними ризиками. У процесі проживання можуть виявитися такі дефекти, як гучний шум, погані труби і проводка, а також спірні права власності або невизнані документи на володіння нерухомістю.

І поки ви з якихось причин не будете готові до володіння нерухомістю, вам, найімовірніше, доведеться якийсь час знімати житло. І хоча ціни на тимчасове житло в багатьох європейських країнах значно зросли, оренда житла, як і раніше, залишається втричі більш затребуваною, ніж купівля.

Отже, у чому перевага оренди житла?

Основні Переваги Оренди Житла:

  • Висока мобільність. Оренда квартири – це ваш варіант, якщо ваша робота або спосіб життя передбачають часті переїзди.
  • Мінімальна відповідальність. Кожен орендар укладає договір із власником житла. Орендар зобов’язаний дотримуватися тільки тих пунктів, які вказані в договорі.
  • Фінансова вигода. Немає кредитних зобов’язань і боргів перед родичами, а також є можливість заощадити і накопичити кошти на покупку.
  • Контроль витрат. Якщо ваше фінансове становище зміниться, ви завжди зможете зняти дешевше або, навпаки, дорожче житло.

Джерело: Freepik

Однак, незважаючи на всі перераховані вище плюси оренди, слід враховувати і кілька негативних моментів.

Недоліки Оренди Житла:

  • Ви не є власником. Оренда і виплата кредиту однаково обтяжливі для вашого бюджету. Однак, оплачуючи проживання в чужій нерухомості, ви не стаєте її власником, а лише маєте право на тимчасове проживання.
  • Деякі свободи відсутні. Живучи в орендованій квартирі, ви не можете ухвалювати рішення про те, як у ній жити. Наприклад, договір оренди може забороняти вам заводити домашніх тварин або палити в приміщенні, змінювати меблі або робити косметичний ремонт.
  • Залежність від орендодавця. Власник житла має право підвищити орендну плату, достроково розірвати договір і виселити вас, якщо знайде для цього підстави.
  • Додаткові витрати на переїзди. Орендодавці іноді здають квартири без меблів і техніки. У цьому разі ви понесете додаткові фінансові витрати на їх купівлю і транспортування під час переїздів.

Орендувати чи Купити Будинок?

Щоб відповісти на це запитання, постарайтеся визначити свої життєві плани. Якщо ви маєте намір влаштуватися в одному місті і залишати його межі тільки в міру необхідності, то можете сміливо планувати покупку. Якщо ж ви плануєте змінювати місце проживання – переїжджати для здобуття освіти, змінювати роботу на більш перспективну в іншому місці – краще віддати перевагу оренді.

Оренда житла – гарний варіант для молодих сімей, які тільки починають своє спільне життя. Для інших більш доцільним може стати купівля власного житла, яке дасть змогу задовольнити потреби сім’ї. Подумайте гарненько і виберіть той варіант, який підходить саме вам!

About Post Author

Andrew Leroy

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

How useful is the publication?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Number of ratings: 0

There are no ratings yet. Be the first to rate.