Факти про Кіпр, які Варто Знати Перед Переїздом

Table of Contents

Read Time:3 Minute, 55 Second

Помірний клімат, понад 300 сонячних днів на рік, розкішні пейзажі та аквамаринові відтінки моря. Якщо вас приваблює спокійне і розмірене життя серед курортних красот і мальовничих місцевостей, Кіпр вже чекає на вас!

Давайте розберемося, чим же так приваблює життя на Кіпрі і чому варто розглянути цей варіант в якості місця для переїзду.

Чим Особливий Кіпр?

Відмінною рисою місцевих жителів є їх унікальне вміння нікуди не поспішати і насолоджуватися неквапливим темпом життя. “Siga-siga” (в перекладі – “повільно-повільно”) – головний принцип, якого дотримуються кіпріоти.

Хоча сам острів розташовує до спокою і умиротворення, в деяких випадках, наприклад, при оформленні документів, необхідно запастися терпінням і час від часу підганяти відповідальних за це осіб.

Мова

Офіційними мовами країни є турецька та грецька. Однак близько 73% жителів Кіпру розмовляють англійською. Тож, якщо ви турбуєтесь про спілкування офіційними мовами для проживання на Кіпрі, можете не хвилюватись – люди чудово зрозуміють вас і англійською!

Теплий Клімат

Погодні умови острова характеризуються ранньою весною і спекотним літом. Середня температура повітря з березня по квітень становить +21°C, а з червня по вересень – +31°C. Нерідкі випадки, коли температура сягає +40°C. Щоб впоратися зі спекою, кіпріоти часто влаштовують сієсти.

Пляжний сезон на Кіпрі триває з березня по жовтень, а в найспекотніші літні місяці – липень і серпень – морська вода нагрівається до +28°C!

Зима тут досить м’яка, температура рідко опускається нижче +18°C, цвітуть гібіскуси і тюльпани, зрідка йдуть дощі. Сніг на острові можна побачити лише на гірських схилах Троодоса, тож якщо ви любите активний зимовий відпочинок, то можете досхочу покататися на лижах.

Резидентство та Громадянство

Кіпр є одна з небагатьох країн, які пропонують привабливі умови для іноземців в обмін на інвестиції в нерухомість. Щоб стати резидентом країни, ви можете придбати нерухомість вартістю не менше 30 000 євро. Більше того, резиденція на проживання надається не лише довічно, а й передається у спадок наступному поколінню.

Через кілька років після переїзду на Кіпр громадяни інших країн можуть претендувати на отримання кіпрського паспорта. Крім того, цей документ дозволяє безвізові подорожі до більш ніж 170 країн світу, включаючи Японію та 27 країн Європейського Союзу.

Можливості для Бізнесу

Сім днів – це термін, протягом якого іноземні громадяни можуть зареєструвати бізнес. І неважливо, чи це нова компанія, яка передбачає фізичну присутність на острові, чи філія іноземного підприємства. Головною умовою є оборот компанії, що перевищує 500 000 євро за останні три роки.

Що стосується ставок корпоративного податку, то на Кіпрі вони одні з найнижчих в ЄС. Ставка корпоративного податку тут становить лише 12,5%.

Якість Життя та Безпека

Міністерство охорони здоров’я Кіпру запровадило систему страхування, яка фінансується за рахунок внесків платників податків. Медичні послуги доступні не тільки державним службовцям і працевлаштованим особам, а й безробітним. Варто також відзначити, що острів посідає четверте місце в списку країн з найкращим середовищем для дітей.

Чи безпечний Кіпр? Якщо вас турбує це питання, нам є чим вас приємно здивувати! Острів входить до п’ятірки країн з найнижчим рівнем злочинності у світі. На 10 000 жителів припадає приблизно 466 поліцейських.

Влада Кіпру серйозно ставиться до освіти, близько 70% ВВП країни витрачається на цей сектор. Тут є всесвітньо відомі школи та університети, як державні, так і приватні.

Смачна Кухня

Місцеві страви здивують вас своєю різноманітністю та смаковими композиціями. Завдяки клімату на Кіпрі завжди доступні свіжі морепродукти, овочі та фрукти. 

Крім того, на острові виробляють відмінне вино, оливкову олію та чудові сири, в тому числі знаменитий халлумі.

Багата Історія

Історія країни налічує близько 10 000 років, протягом яких вона вбирала в себе різні впливи інших культур. Тому культурний код сучасного Кіпру зберігає сліди турецьких, англійських та грецьких традицій.

Чи є Недоліки Життя на Кіпрі?

Перш ніж переїхати на Кіпр, оцініть не тільки переваги, але й недоліки. Нижче ми розглянемо деякі незначні недоліки життя на острові.

Кіпр не входить до Шенгенської зони

Іноземці, які проживають на Кіпрі на постійній або тимчасовій основі, не можуть подорожувати без віз до країн Шенгенської угоди. Таку можливість може надати кіпрський паспорт або “золоті візи” Португалії та Греції.

Зростання Попиту на Оренду Житла

Кількість іммігрантів на Кіпрі щороку збільшується, що призводить не лише до зростання цін на нерухомість, а й до дефіциту варіантів оренди. Однак, хвилюватися не варто: цей сектор активно розвивається, про що свідчить величезна кількість будівельних проектів по всьому острову.

Труднощі з Транспортною Системою

Інфраструктура громадського транспорту все ще розвивається, і наразі доступні лише кілька автобусних маршрутів. Тому для комфортного пересування по Кіпру краще мати власний автомобіль.

Схильність до Землетрусів

Острів знаходиться в зоні підвищеної сейсмічної активності, тому невеликі поштовхи в основному відбуваються в прибережних районах, таких як Фамагуста, Ларнака, Лімасол і Пафос. Але і тут не варто хвилюватися! Магнітуда землетрусів рідко перевищує 3 бали за шкалою Ріхтера, і, як правило, вони фіксуються сейсмографами так, що жителі Кіпру їх не помічають.

Всі ці недоліки значно переважають кількість переваг, які має цей чудовий острів.

About Post Author

Andrew Leroy

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

How useful is the publication?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Number of ratings: 0

There are no ratings yet. Be the first to rate.